Marea necropolă birituală

Situată pe grindul de pe malul stâng al Leaotei, marea necropolă birituală a fost datată în secolele III-IV. Aceasta prezintă o mulţime de complexe funerare, iar prin faptul că se află într-o stare de conservare foarte bună, oferă posibilitatea determinării cronologiei culturii Sântana de Mureş – Cerneahov pentru stabilirea componentei etnice, precum şi a componentelor specifice ritului şi ritualului funerar specific acestei culturi.

Până acum au fost cercetate peste 470 de complexe funerare, afându-se în faza finală a cercetării sistematice. Primele 300 de morminte au făcut obiectul unei prezentări monografice, aparţinând cercetătorului Gheorghe Diaconu. În prezent, colectivul de cercetători, format din: D. Lichiardopol, Al. Niculescu şi Gh. Diaconu, urmăreşte prezentarea integrală a necopolei birituale pentru a fi supusă celor mai noi cercetări.

În urma cercetărilor efectuate în cadrul sitului, a fost descoperit un inventar bogat, divers, specific complexelor funerare, remarcându-se piese de ceramică, podoabe, accesorii vestimentare şi arme.

Căi de acces: DJ129 Ploieşti – Târgșoru Vechi, la aproximativ 10 km sud-vest de Ploieşti sau DN1A din Centura de Vest a Ploieştiului în direcţia Buftea – Bucureşti şi apoi dreapta pe DC105, până în satul Târgşoru Vechi, comuna Târgşoru Vechi, judeţul Prahova